molen de otter.jpg

Loop een stukje mee...

Ben je benieuwd hoe een stamboom tour er uit kan zien en wat er allemaal te ontdekken valt? Volg dan hieronder het pad van de familie Versluijs voor wie wij een schitterende tocht mochten maken vanuit de huidige Staatsliedenbuurt die in de 18e eeuw vol met molens stond naar de armoede van de Jordaan en langs oude vestingwallen en schansen van Amsterdam die wij nu onder andere als de Marnixstraat kennen. 

molendeotternu.jpg

Eldert Versluijs 

geboren in 1765

Amsterdamse Molenaars

Wie aan molens denkt , denkt vaak dat die vooral op het platteland staan maar in Amsterdam stonden tot de 19e eeuw honderden molens om bijvoorbeeld het hout te zagen voor de V.O.C. schepen of het graan te malen om een explosief groeiende bevolking in de Gouden Eeuw te voeden. Eldert Versluijs was de eerste van drie generaties molenaars in de Versluijs familie en werkte op meerdere molens in de Jordaan en de huidige Staatsliedenbuurt. Een bezoek en rondleiding aan de oudste houtzaagmolen ter wereld op , nu, de Gillis van Ledenberchtraat was dan ook een logische keuze voor deze rondleiding.

Eldert Versluijs

geboren in 1834

Armoede in de Jordaan

Met de kleinzoon van Eldert is het waarschijnlijk wat minder voorspoedig gelopen in het leven. In de archieven vonden we vele woonadressen in met name de Jordaan en dan nieuwgebouwde Marnixstraat. Dat duidt erop dat hij door armoede voortdurend op zoek moest naar een nieuw onderkomen. Ook hij was molenaar en het is niet ondenkbaar dat toen de molens vervangen werden door fabrieken en stoommachines hij zijn werk verloor en aan lager wal is geraakt.  Wij vertelden de familie Versluijs over de geschiedenis van de Jordaan en bezochten  een van deze adressen op de Eerste Tuin Dwarsstraat waar de originele woning nog steeds staat.

krommetuinstraat.jpg
Eldert Versluijs.jpg

Eldert Versluijs

geboren in 1871

Diamantslijpers en verheffing

Dit is Eldert Versluijs ergens aan het begin van de 20e eeuw, vermoedelijk op zijn achterbalkon aan de Staringstraat. Hij heeft ogenschijnlijk de bittere armoede van zijn voorouders achter zich gelaten maar rijkdom is er zeker nog niet.  Als diamantslijper vanaf het eind van de 19e eeuw zal hij van dichtbij mee hebben gemaakt hoe de arbeiders zich verenigden in vakbonden en stapje bij stapje de arbeider zich kon verheffen. Met een bezoek aan het Theo Thijssenmuseum , vernoemd naar zijn buurt en leeftijdsgenoot kreeg de familie Versluijs een inkijkje in het politieke en maatschappelijk tijdsbeeld van hun (achter)grootvader. 

04

Project Name

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.