HDAB00001000006_001_edited.jpg

Stap 1: De Quick Scan

Tijdens de quick scan gaan wij op zoek naar jouw eventuele Amsterdamse voorouders die minimaal 100 jaar geleden zijn overleden. Om bewust gekozen redenen zullen familieleden uit het meer recente verleden niet gezocht worden en ook niet behandeld worden tijdens de tour. De belangrijkste reden is dat wij afstand willen houden van jouw recente familieverleden waaraan gasten nog actieve herinneringen kunnen hebben. Maar ook is de tour een historische rondleiding door Amsterdam waar de geschiedenis van recent gebouwde wijken in dit geval minder goed in past.
Afhankelijk van de uitkomst van de quick scan laten wij je weten of een stamboomtour mogelijk is en hopelijk mogen wij die dan ook voor je organiseren.

stamboomtour1_edited.jpg

Stap 2: De rondleiding maken

Het ontwerpen van de tour en route aan de hand van uitgebreid onderzoek

Bij het ontwerpen van de tour komen twee zaken om de hoek kijken: het maken van een stamboom en het maken van de daarop gebaseerde wandelroute.


Het is goed om hier nogmaals te benadrukken dat de stamboomrondleiding geen genealogie tour is maar is bedoeld om je op een persoonlijke manier kennis te laten maken met de geschiedenis van Amsterdam met gebruik van informatie over jouw voorouders. Welke beroepen komen bijvoorbeeld in jouw stamboom voor en wat is daarover in de stad terug te vinden? Of in welke kerken trouwden zij of werden zij gedoopt? Waar zijn ze begraven? In welke straten woonden zij en wat is daar de geschiedenis van?


Voor het opstellen van een stamboom maken wij gebruik van een zogenaamde ‘stamreeks’, dat is een overzicht van de voorouders in de rechte mannelijke lijn. 


Afhankelijk van de informatie die wij verzamelen kan de tour gaan over de periode van de vroege 20ste eeuw tot het begin van de 17de eeuw. Als je zelf informatie van daarvoor hebt dan kijken wij daar natuurlijk ook graag naar.


De rondleiding zelf begint met een kennismaking en introductie in een geschikte eet- of drinkgelegenheid waarbij er ook voldoende gelegenheid is voor de gasten om elkaar te ontmoeten.


Het heeft onze voorkeur om de route te voet af te leggen en hij wordt zo ontworpen dat deelnemers die normaal ter been zijn hem kunnen lopen. In afstand komt dit neer op zo’n 3 tot 5 kilometer. Onderweg is er gelegenheid om een pauze in te lassen voor een hapje en een drankje (zie ook stap 3: de dag organiseren).

010005001961_edited_edited.jpg

Stap 3: uw evenement organiseren

De organisatie van een voor jou fantastische maar ook belangrijke dag begint natuurlijk al bij het eerste contact dat wij met je hebben. Daarbij is het belangrijk om goed te weten wat jouw verwachtingen zijn, met hoeveel mensen je komt, hoe je de dag verder wilt aankleden, of je de gasten eten en drinken wilt serveren enzovoort.

'Loop door je verleden' is een initiatief van Amsterdam Food Tours, een bedrijf met jarenlange ervaring in het organiseren van culinaire rondleidingen door Amsterdam. Je kunt de organisatie van jouw familiedag dan ook met een gerust hart aan ons over laten. 


Tevens hebben wij een netwerk van partners die je graag helpen bij het vastleggen van de rondleiding op foto of film, het ontwerpen van een stamboomboek of een andersoortig aandenken voor de deelnemers.


Al deze en andere praktische zaken worden voor je vastgelegd in een heldere offerte zodat je niet voor verrassingen komt te staan.